affligem HOME
CONTACT

Sint-Jan Evangelist, parochiekerk van Teralfene
Een eerste vermelding van de kerk dateert uit 1369: toen was het een kerkje met één beuk. Intussen werd de kerk uitgebreid met een gotische kruisbeuk, een koor, een toren en zijbeuken.
Binnen kan men o.a. het hoofdaltaar, daterend uit 1715 en de prachtige houten preekstoel (1838) bewonderen.

Sint-Michielskerk, parochiekerk van Hekelgem
Deze kerk werd reeds vermeld in de 11de eeuw. Ze hoorde bij de burcht die er vermoedelijk door Frankische heren werd neergezet als strategische vesting bij de Denderovergang.
De grondvesten en torens zijn romaans, de middenbeuk is vroeg-gotisch. Binnen zijn te bezichtigen: fraaie preekstoel met de knielende Sint-Petrus, en kraaiende haan en engeltjes uit 1788, biechtstoel in eikenhout met beeldenaar van Maria (1721) en Petus (1752) en een gepolychromeerd beeld van Sint- Kornelius.

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking, parochiekerk van Essene
Deze kerk werd gebouwd op een heuvel. De kern van de zandstenen kerktoren is 13de eeuws. Het driebeukig kerkschip werd in 1835 bijgebouwd, het koor in 1851. "Anno 1664", dat boven de kerkdeur te lezen staat, verwijst naar het jaar waarin de toren herbouwd werd.
Het meubilair van de kerk is barok en classicistisch met o.a. een 17de eeuwse predikstoel en een 18de eeuwse communiebank.