affligem HOME
CONTACT

Hoeve de Witte of Griffiershof
De hoeve, daterend uit 1752, bevindt zich op de Brusselbaan in Hekelgem. Vroeger woonden hier de griffiers van de abdij Affligem. Vooral de met een zandstenen rondboog overluifelde inrijpoort van het mooie gebouw trekt de aandacht.

Blakmeershoeve
De Blakmeershoeve, gelegen in de gelijknamige wijk, is een vroegere hoeve van de abdij Affligem. Ze werd gebouwd in 1646, maar haar geschiedenis reikt tot in de middeleeuwen. De hoeve werd prachtig gerestaureerd door de huidige eigenaar, Dirk De Nul.

Ankerhof
De oorspronkelijke hoeve bestond reeds in 1400, maar werd door de Fransen afgebrand. In 1702 werd ze volledig heropgebouwd. Volgens de legende werden tien massief gouden kandelaars in de hoeve verborgen tijdens de Franse Revolutie. Jarenlang bewoonde de familie Wambacq de hoeve. Ze maakten er een brouwerswoning van. De prachtige steenboogpoort met brouwersmotief herinnert aan die periode.

Bastaerthoeve
Dichtbij de kerk van Essene, staat deze hoeve met brouwerij, die haar naam dankt aan de familie Bastaert, die er sinds de 18de eeuw woonden. In de woonkamer is er een zeer mooie open haard te bezichtigen.

Hof Lindthoudt
Ook deze hoeve is genoemd naar de familie die er woonde. De semi-gesloten hoeve, waarvan de oudste kern dateert uit de 18de eeuw, ligt aan de Bellestraat en was erg belangrijk voor de landbouw.

Hof te Brempt of Penitenciërshof
Deze hoeve, daterend uit 1768, ontleent volgens oude bronnen haar naam aan het feit dat gestrafte paters van de abdij Affligem in deze hoeve moesten werken voor hun "penitentie".

Hof Ter Saele
Het hof Ter Saele was een hoeve van het middeleeuws kasteel van Hekelgem. Meermaals viel de hoeve ten prooi aan vijandige legerbendes. In 1985-1986 werd de hoeve grondig gerestaureerd.