affligem HOME
CONTACT

De Kluiskapel
De Kluiskapel, gelegen in de Kluisdreef, staat bij een geneeskrachtige bron: het "Kluizeputteke".Volgens de legende is de Affligemse monnik Radulphus hier gestorven en ligt hij begraven in de kapel.
De kapel werd opgericht aan het einde van de 7de eeuw, begin 8ste eeuw. Het koor van het huidige gebouw dateert van 1759. Het O.L.-Vrouw-beeld in de kapel wordt speciaal vereerd tijdens de begankenis van Beloken Pasen en in de maand mei.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood
Deze kapel bevindt zich aan de kruising van de Potaardestraat met de Steenbergstraat. Aanvankelijk was het een klein gebouw, maar in 1876 kwam er een grote kapel met de giften van de parochianen, als dank voor het tegenhouden van een choleragolf. In 1972 werd de kapel gesloopt en vervangen door een modern, open gebouw.

De Pakeskapel
J.F. De Pauw beloofde een kapel te bouwen als hij heelhuids uit de oorlog kwam. In 1853 was het dan zo ver. Als dank voor zijn bescherming bouwde hij de Pakeskapel op de Eksterenberg. Hij wijdde ze aan Onze-Lieve-Vrouw.

Kapel van Augustus
De kapel werd gebouwd door Augustus van Mulders als dank voor zijn genezing. Deze aan Maria gewijdde kapel deed vroeger vooral dienst als schuilplaats voor boeren bij onweer. in 1936 werd de kapel afgebroken en vervangen door een grotere, die nu druk bezocht wordt.